Aktualno

REHABILITACIJA PO OPERACIJI KOLKA

 

Image title

TJAŠA VOLAVŠEK, dipl. fizioterapevt


OPERACIJA KOLKA


Eden  izmed najpogostejših operacijskih posegov  je operacija kolka. Zaradi velike gibljivosti in funkcionalnosti sklepa je ta podvržen poškodbam in obrabam. Najpogostejši vzroki za operacijo so degenerativne spremembe, obrabe kolka in zlom. Zlom sodi med travmatične dogodke in pogosto predstavlja mejnik pri samostojnosti posameznika.

Gospa je julija pri prenosu stvari  s podstrešja padla na dvižni lestvi in si zlomila levi kolk. Odpeljali so jo v UKC MB na  operacijski poseg. Po posegu je treba hojo prilagoditi, pri tem je najpogostejša  pomoč bergel ali recipročne hodulje. To izvedemo pod nadzorom bolnišničnih fizioterapevtov. Po odhodu iz bolnišnice  poškodovanec še vedno uporablja medicinsko-tehnični pripomoček za hojo. Po poškodbi in posegu so prisotne bolečine, samostojnost uporabnika je zato zelo omejena in odvisna od pomoči drugih. Težave so pri posedanju na posteljo in  vstajanju z nje, hoja je omejena,  zlasti po stopnicah. Vse to je občutila tudi gospa. Nadaljnji postopek rehabilitacije sicer poteka po predpisu zdravnika v zdravilišču,  približno šest do osem tednov po  operacijskem posegu. V času pred zdraviliško rehabilitacijo  pa so ljudje prepuščeni domači oskrbi. Bolnik potrebuje pomoč pri popravljanju vsakodnevnih aktivnosti, pri negi, oblačenju, pripravah obrokov in gospodinjskih opravilih.

Za to ob dragoceni pomoči svojcev strokovno poskrbijo zdravstveni tehniki z našega projekta DOM-DOMA. Za hitrejšo in boljšo rehabilitacijo je sicer nujna takojšnja individualna fizioterapevtska obravnava. Dejstvo je, da brez ustreznih vaj in vsakodnevnega treninga ne moremo pričakovati izboljšanja. Zelo pomembna je tudi motivacija in volja uporabnika. Pri gospe  sva začeli s fizioterapevtskimi obravnavami avgusta. Proti bolečinam sva uporabljali elektroterapijo in Tecar terapijo, za mehčanje in izboljšanja videza brazgotine pa bioptron in manualno tehniko za obravnavo brazgotin. Poleg hitre vključitve v naš projekt DOM-DOMA lahko kot našo prednost izpostavimo  tudi količino obiskov. Naše delo poteka glede na razvrščenost porabnika v določeno kategorijo v skladu z javnim razpisom. Glede na to so uporabniki upravičeni do določenega števila ur in tako jih obiskujemo po več mesecev. Tak pristop je odličen za lažje stopnjevanje terapevtski vaj. Uporabniku lahko obširno razložimo in ponazorimo določene prilagoditve vaj v njihovem domačem okolju. Deležni pa so tudi ustreznih navodil in opozoril, kje je potrebna posebna previdnost v zgodnjem času po operaciji; opažam, da  teh informacij bolniki ne dobijo, zato so nekateri med njimi negotovi in ne upajo biti telesno aktivni, kar pa še podaljša čas rehabilitacije. Uporabnica se je naučila pravilno uporabljati bergle  in hoduljo ter popravila vzorec hoje. Po štirih mesecih je zmožna samostojne hoje. Hoja po stopnicah ji ne predstavlja večjih težav. Pasivno razgibavanje kolčnega sklepa in ustrezna redna vadba pa je pripomogla k povrnitvi gibljivosti in mišične zmogljivosti. Vključili sva še trening ravnotežja, ki je zahtevnejši, a toliko  nujnejši za celovito rehabilitacijo, učinkovit pa tudi kot preventiva pred morebitnimi padci. Njena bolečina se je zmanjšala , dobila pa je tudi informacije, ki so potrebne za boljše razumevanje in sprejemanje svojega stanja. DOM-DOMAtako omogoča takojšnjo strokovno rehabilitacijo, kar je ključnega pomena za hitrejšo povrnitev uporabnikov k samostojnosti.

Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20