Aktualno

REHABILITACIJA PO DOLGOTRAJNEM COVIDU

 

Image title


TJAŠA VOLAVŠEK, dipl. fizioterapevtka


REHABILITACIJA PO DOLGOTRAJNEM COVIDU

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi imelo zdravstvene težave en mesec po prebolelem covidu še 25 % oseb, po podatkih Svetovne zveze za fizioterapijo pa 10 % še po 12 tednih lahko pa dlje.

Najpogostejši simptomi dolgotrajnega covida so utrujenost, izčrpanost, težave s spominom in koncentracijo. Težave se pogosto poslabšajo ob naporu. Ostali pogosti simptomi so plitka sapa, bolečine v prsnem košu, nespečnost, vrtoglavica, bolečine v mišicah in sklepih, depresija, tesnoba, zvonjenje v ušesih, slabost, diareja, bolečine v želodcu, izguba apetita, povišana telesna temperatura, kašelj, glavobol, boleče grlo, spremembe zaznavanja vonja in okusa. Simptomi dolgotrajnega covida se pojavljajo v različnih kombinacijah in se lahko spreminjajo. Imamo pa vpliv na izboljšanje simptomov.

V obdobju okrevanja po bolezni je potrebno vključevanje fizioterapevta, kar lahko projekt DOM-DOMA zagotovi in tako izboljša rehabilitacijski izid zdravljenja. Respiratorna fizioterapija v vseh obdobjih bolezni deluje kot podpora vsem ostalim medicinskim ukrepom. Zaradi bolezni in zapletov ob prebolevanju je fizioterapevtska obravnava potrebna zaradi poslabšanja gibljivosti, mišične zmogljivosti, ravnotežja ter splošne telesne pripravljenosti. Gospa se je v naš projekt vključila po dvomesečni hospitalizaciji zaradi Covida.

Intenzivna obravnava poteka v okviru našega multidisciplinarnega tima, ki ga sestavlja poleg fizioterapevta še strokovnjaki zdravstvene nege, delovni terapevti, psihologi in socialni delavci. Pri fizioterapevtski obravnavi oseb z dolgotrajnim covidom je posebno pozornost potrebno nameniti zelo postopnemu stopnjevanju terapevtske vadbe, edukaciji in postopnemu vračanju k dejavnostim vsakdanjega življenja. To lahko z našo razporeditvijo dela v projektu Dom – doma zagotovimo. Zavedati se moramo, da lahko poslabšanje simptomov sprožijo tudi dejavnosti, ki jih je oseba prej opravljala z lahkoto. Ker pa so simptomi zelo različni, je pomembno sodelovanje z drugimi zdravstvenimi strokovnjaki.

Naša uporabnica je sprva imela omejeno gibljivost in bolečino v desni rami ter slabšo fino motoriko in koordinacijo obeh rok. Navajala je občutek nestabilnosti in slabšega ravnotežja. Pogoste so bile tudi omotice in vrtoglavice. Tresavica je bila prisotna v mirovanju ves čas. Fizioterapevtske obravnave sva sprva prilagodile z lažjimi terapevtskimi vajami in z daljšimi vmesnimi počitki. Vključili sva dihalne vaje in pa dihanje z mehanskim pripomočkom Spiro ball za izboljšanje moči in kapacitete pljuč. Napredek je bil počasen, vendar je potrebno poudariti vestno poslušanje vseh navodil in veliko motivacijo ter vztrajnost naše uporabnice. Po štirih mesecih že dosega izboljšave in zastavljene cilje. Bolečina v ramenu ni več tako izrazita, boljša je tudi gibljivost in mišična zmogljivost rok. Redno izvaja vaje za ravnotežje in občuti izboljšanje pri hoji. Omotica in tresavica še ostaja vendar v manjši meri. Zmožna je hoje na krajše razdalje.

Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20