Aktualno

PRAVILNA PRIPRAVA ZDRAVIL

 

Naslov slikeImage titleNaslov slike

 

                                                         

VERICA MOHORKO, mag. farmacije 

             

                                                     PRAVILNA PRIPRAVA ZDRAVIL

Na projektu Dom doma, kot magistra farmacije skrbim, da uporabnik jemlje predpisana zdravila na pravi način. Namreč, za ugoden izid zdravljenja je poleg izbire zdravil tudi zelo pomembna pravilna in varna uporaba zdravil. Znana zdravila, ki jih jemljemo in jih uporabljamo na pravi način in ob pravem času najbolj optimalne učinkovitosti zdravil.

Zdravila so v različnih farmacevtskih oblikah npr. tablete, kapsule, raztopine, raztopine, mazila in kreme, svečke itd. Najpogostejši način uporabe zdravila je peroralna uporaba, ko tablete zaužijemo tekočo.

Uporabniki imajo velikokrat težave s požiranjem v primeru tablete, ki jim je zdrobijo, da se lahko uporabljajo. Vendar pa je tableta velika vrsta in vse niso primerne za drobljenje tako, da moramo biti zelo pozorni. Npr. tablete s podaljšanim sproščanjem se ne smejo drobiti. Te so narejene tako, da se zdravilna učinkovina sprošča in deluje daljši čas. Če bi tablete zdrobili, bi se zdravilna učinkovina sproščala takoj in bi prišlo do možnih učinkov, ki so smrtno nevarni.

Prav tako, za nekatere tablete je zelo pomembno, da se jemljejo na tešče za druge pa ob jedi. Tako so tablete prevleko, ki jih ščitijo od negativnih učinkov na želodčno kislino (gastrorezistentne tablete) in omogočajo, da dosežejo mesto absorpcije, namenjeno uporabi na tešče. Če jih zdrobimo, se uniči ta obloga, manj učinkovine se proti in je posledično manjši učinek.

Druge tablete (nekatera zdravila za uravnavanje sladkorja) morajo biti jemati tik pred ali med obrokom, saj bi jemanje zdravil na tešče povzročilo hiter padec sladkorja in hipoglikemijo.

Določene učinkovine lahko povzročijo draženje požiralnika in tablet s takšnimi učinki, ne smemo drobiti ali odpirati.

Na podlagi zdravniškega mnenja se pripravi seznam zdravil, ki jih uporabniki uporabljajo s podrobnejšimi navedbami o času v načinu jemanja zdravil. Včasih je potreben tudi obisk uporabnika, na katerem se pogovorimo o jemanju zdravil in pravilnih težav, ki jih nato rešujemo skupaj z zdravnico.

Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20