Aktualno

PRAVILNA PRIPRAVA ZDRAVIL

 

VERICA MOHORKO, mag. farmacije 

 

Kot magistra farmacije na projektu DOM-DOMA skrbim, da uporabniki jemljejo predpisana zdravila na pravilen način, saj je za ugoden izid zdravljenja poleg izbire zdravila zelo pomembna pravilna in varna uporaba zdravil. Poznati zdravila, ki jih jemljemo in jih uporabljamo na pravilen način in ob pravem času, bistveno pripomore k optimalni učinkovitosti zdravila.

Zdravila so v različnih farmacevtskih oblikah, npr. tablete, kapsule, raztopine, suspenzije, mazila in kreme, svečke itd. Najpogostejši način uporabe zdravil je peroralna uporaba, ko tablete zaužijemo s tekočino.

Uporabniki imajo velikokrat težave s požiranjem. V primeru tablet se jim le te zdrobijo, da jih lažje zaužijejo. Vendar je tablet veliko vrst in vse niso primerne za drobljenje, tako da moramo biti zelo pozorni (npr. tablete s podaljšanim sproščanjem se ne smejo drobiti). Te so narejene tako, da se zdravilna učinkovina počasi sprošča in deluje dlje časa. Če bi te tablete zdrobili, bi se zdravilna učinkovina sprostila takoj in prišlo bi do neželenih učinkov, ki so lahko smrtno nevarni.

Prav tako je za nekatere tablete zelo pomembno, da jih jemljemo na tešče, druge pa ob jedi. Tako so tablete s prevleko, ki jih ščiti pred negativnim vplivom želodčne kisline (gastrorezistentne tablete) in omogoči, da učinkovina doseže mesto absorpcije, namenjene uporabi na tešče. Če jih zdrobimo, se ta obloga uniči, vsrka se manj učinkovine in posledično je učinek zdravila manjši.

Druge tablete (nekatera zdravila za uravnavanje sladkorja) pa se morajo jemati tik pred ali med obrokom, saj bi jemanje zdravila na tešče povzročilo hiter padec sladkorja in hipoglikemijo.

Določene učinkovine lahko povzročijo draženje požiralnika. Tabletk s takšnimi učinkovinami ne smemo drobiti, kapsul pa ne odpirati.

Na podlagi zdravniškega mnenja se pripravi seznam zdravil, ki jih uporabnik jemlje s podrobnejšimi navodili o času in načinu jemanja zdravila. Včasih je potreben tudi obisk uporabnika, da se pogovorimo o pravilnem jemanju zdravil in o morebitnih težavah, ki jih nato rešujemo skupaj z zdravnikom.

Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20