Aktualno

POMEN SOCIALNIH INTERAKCIJ V STAROSTI

 

Naslov slike

ANA CVETKO, mag. soc. del.

POMEN SOCIALNIH INTERAKCIJ V STAROSTI

Ljudje smo socialna bitja skozi vse življenje. Neomejena socialna interakcija, ki je ključna za razvoj možganov pri otrocih, je pomemben človek v prav vseh fazah življenja, tudi v starosti.

Kakovost človekovega življenja vključuje fizično in duševno zdravje, čustveno počutje in družbeno počutje. V starosti je kakovost človekovega življenja odvisna tudi od sposobnosti ohranjanja avtonomije in odvisnosti/neodvisnosti.

Socialno vključenost starih ljudi je vplivala na nekatere pomembne življenjske dogodke, na primer v spremembi načina življenja in spremembo socialne mreže, izguba partnerja, preselitev v novo okolje (morda celo v DSO), sprememba načina življenja zaradi bolezni... Pravočasni ukrepi v primeru teh dogodkov v spremembi pa lahko preprečijo socialno izolacijo starih ljudi.

V času staranja so socialne aktivnosti zelo pomembne. Starostnike je potrebno spodbujati, da sodelujete v različnih aktivnostih. Sodelovanje v družbeni in telesni aktivnosti pripomore k višjemu zadovoljstvu in k večji samozavesti starostnika. Socialne aktivnosti pri starostnih izboljšavah njihovega psihofizičnega delovanja, ustvarjajo pozitiven občutek in spodbujajo nadaljnje družbene interakcije. Socialne aktivnosti tudi ohranjanje ohranjanja funkcij, ki omogočajo nastavitev stikov ter tako podbujevalnik splošnega zdravja pri starostnikih.

Naš cilj je izboljšanje ohranjanja kakovosti človekovega življenja. Samostojno življenje starostnikov na domu se trudimo podpirati tudi s preventivnimi ukrepi.

Za uporabnice in uporabnike našega projekta imamo poleg aktivnosti naših zaposlenih na voljo tudi prostovoljce, ki je na terenu na voljo za družbo in sproščen pogovor. Za občanke in občane Slovenske Bistrice je dobra možnost vključitve v aktivnosti tudi Center za starejše Metulj, kjer vsakodnevno potekajo raznorazne aktivnosti.


Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20