Aktualno

POMEN PROSTOČASNIH AKTIVNOSTI PRI STAREJŠIH

 

Image title


Tanja Jurjec, delovna terapevtka


Pomen prostočasnih aktivnosti pri starejšihZjutraj vstanete, uredite se za v službo ter pripravite otroke za v vrtec ali šolo. Pripravite zajtrk, odpeljete otroke v šolo in greste v službo, kjer preživite vsaj 8 ur. Po službi poberete otroke, doma skuhate kosilo, pospravite stanovanje in pomagate otrokom pri domačih nalogah. Če vam ostane še kaj časa, pogledate novice na televiziji, vzamete v roke kakšno knjigo ali greste na sprehod.In tako minevajo dnevi. V tem opisu najde večina vas. 

Kaj pa, ko se oseba upokoji? Ko otroci odrastejo in se odselijo? Ko ostaneta zakonca sama oziroma človek sam? Ko se pridruži še kakšna bolezen ali poškodba?

Mnogokrat na terenu opazimo, da naši uporabniki, ko ostanejo brez zadolžitev, ne vedo, kaj bi počeli. Morda so brez idej za zapolnitev prostega časa, morda nimajo volje, nekateri pa zaradi bolezni ne zmorejo več opravljati aktivnosti, ki so jih prej.

Tukaj nastopi naloga delovnega terapevta, čigar cilj je pri uporabnikih doseči čim večjo samostojnost, kakovost in zadovoljstvo z življenjem. Eno izmed področij, na katerem delujemo  delovni  terapevti, so prostočasne aktivnosti. Z uporabnikom se pogovorimo, kaj so bili včasih njegovi hobiji, ali se pojavlja določena aktivnost, ki jo je včasih rad izvajal, zdaj pa jih zaradi zdravstvenega stanja ne zmore več, ali pa si morda želi poskusiti kaj novega.Včasih je potrebna samo vzpodbuda, da se ponovno loti aktivnosti, v katerih je nekoč že užival. Včasih pa je aktivnost potrebno prilagoditi njegovemu zdravstvenemu stanju ali najti nove, zanj smiselne aktivnosti.

Gospa na fotografijah ima zelo rada miselne naloge, vendar ji običajne aktivnosti, kot so križanke, ne predstavljajo dovolj velikega izziva.Tako smo se lotili logičnih gobelinov (logična naloga, pri kateri barvamo  polja v mreži na papirju, ki s tem prikažejo sliko). Z reševanjem gobelinov si zapolni prosti čas, krepi možgane ter občuti zadovoljstvo in dodatno samozavest, ko nalogo dokonča.

Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20