Aktualno

Depresija

 

Ob vstopu v tretje življenjsko obdobje se nekateri srečujejo z različnimi težavami. Med njimi so bolezni, smrti prijateljev in svojcev, pa tudi osamljenost, ko si otroci ustvarijo svoje družine in se preselijo.

Depresija pri starostnikih je pogosta, a marsikdaj prezrta motnja. Zelo pomembno je, da jo prepoznamo in zdravimo. Pri opazovanju moramo biti zelo pozorni, saj se določeni simptomi depresije pri starostnikih zelo razlikujejo od depresije v mlajših življenjskih obdobjih. Splošni znaki za depresijo so žalost, tesnoba in obup. Izguba ali povečan apetit, nemir in razdražljivost, občutek krivde, manjvrednosti.

Starejši ljudje z depresijo pa redkeje povedo, da so žalostni. Pogosto imajo težave s spominom, kljub temu, da ni mogoče zaznati upada kognitivnih sposobnosti. Pogosto imajo pomanjkanje motivacije za vsakodnevne aktivnosti. Izrazitejša je tesnoba in strah. Začnejo se tudi drugače vesti.

Z njim se najprej pogovorite in mu zastavite nekaj vprašanj, s pomočjo katerih boste lažje prepoznali kako resno je stanje pri njem. Nato vsekakor govorite z osebnim zdravnikom in starostnika spodbudite k temu, da zdravniku opiše svoje težave.

Vse novice

Vstopno informacijska točka projekta DOM-DOMA je na naslovu
LJUBLJANSKA CESTA 69
2310 Slovenska Bistrica ( poslovna stavba Granit )

02 829 59 20